Dieta Wiadomości Życie z cukrzycą

Gotowe produkty bezglutenowe zawierają szkodliwe metale ciężkie, mogą szkodzić

Naukowiec prowadzi badania nad cukrzycą
Naukowcy przebadali gotowe produkty bezglutenowe i doszli do wniosku że zawierają one szkodliwe metale ciężkie

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Illinois w Chicago wynika, że stosowanie diet bazujących na gotowych produktach bezglutenowych może wywoływać nieoczekiwanie negatywne skutki dla naszego zdrowia, a to wszystko za sprawą obecnych w nich metali ciężkich. Mąka ryżowa, wykorzystywana jako zastępnik mąki pszennej, zawiera więcej metali ciężkich, niż jest bezpieczne dla zdrowia.

Celiakia – nietolerancja glutenu

Diety bezglutenowe polecane są w dużej mierze osobom chorującym na celiakię. Celiakia to choroba autoimmunologiczna, w której system odpornościowy traktuje gluten jako intruza i tworzy przeciwko niemu autoprzeciwciała. Gdy osoba z celiakią spożyje węglowodany zawierające gluten, takie jak żyto, jęczmień czy pszenica, przeciwciała zaczynają atakować błonę śluzową jelita cienkiego i powodują stan zapalny.

Badania sugerują, że mąka ryżowa wykorzystywana w wielu bezglutenowych produktach spożywczych może narażać ludzki organizm na podwyższenie rtęci oraz arszeniku do niebezpiecznych dla zdrowia i życia poziomów.

Metale ciężkie zagrażają naszemu zdrowiu i życiu

W badaniach prowadzonych przez Marie Argos, profesor epidemiologii w School of Public Health, wzięło udział 7 471 Amerykanów w wieku od 6 do 80 lat, będących uczestnikami Narodowej Ankiety Badania Zdrowia i Żywienia (NHNES – National Health and Nutrition Examination Survey). U 73 osób deklarujących stosowanie diety bezglutenowej wykryto podwyższoną wartość obu metali ciężkich we krwi oraz moczu.

W porównaniu do uczestników badania stosujących tradycyjne diety, poziom metali ciężkich u osób będących na diecie bezglutenowej był znacznie wyższy. Wartość arszeniku w grupie bezglutenowej wyniosła o 50 procent więcej w badaniu moczu, a poziom rtęci wykazany w badaniach krwi ukazał aż 70-cio procentową różnicę.

Długotrwale utrzymujący się wysoki poziom obu tych metali w organizmie może być powodem wielu zagrażających życiu chorób, takich jak problemy neurologiczne, choroby układu krążenia czy nowotwory. To tylko niektóre niepożądanych skutków, a ich lista jest o wiele dłuższa.

Mąka ryżowa będąca najczęściej używanym zamiennikiem mąki pszennej w żywności bezglutenowej, jest głównym sprawcą zanieczyszczenia organizmu. Dzieje się tak, gdyż ryż bardzo łatwo przyswaja metale, w tym rtęć i arszenik zawarte w glebie, wodzie i nawozach.

Produkty bezglutenowe mogą utrudnić właściwą kontrolę cukrzycy

Badania przesiewowe na obecność antyprzeciwciał występujących w celiakii okazały się być bardzo powszechnymi wśród osób z cukrzycą typu 1. Obie te choroby za które odpowiada układ odpornościowy, łączą pewne aspekty takie jak czynniki genetyczne czy środowiskowe, a wśród nich pojawia się między innymi konsumpcja glutenu.

Diabetycy chorujący na cukrzycę typu 1, u których występuje również celiakia bardzo często rozpoczynają leczenie od przejścia na dietę bezglutenową. Obawy naukowców niejednokrotnie dotyczyły jakości niektórych dostępnych w marketach produktów bezglutenowych oraz ich równowagi odżywczej. Ponadto substytuty niektórych produktów bezglutenowych wykorzystują bardzo duże ilości cukru oraz tłuszczu w celu nadania im smaku, co może budzić poważne zastrzeżenia co do jej stosowania, szczególnie przez osoby chorujące na cukrzycę.

Na ratunek – dieta nieskowęglowodanowa

Przedstawione przez badaczy nowe dowody pokazujące, że produkty bezglutenowe mogą zawierać duże ilości metali toksycznych może być kolejnym powodem do rozważenia przejścia na dietę która będzie odpowiednia i nieszkodliwa dla naszego zdrowia, na przykład dieta niskowęglowodanowa.

Pomaga ona zarówno w leczeniu cukrzycy jak i celiakii poprzez zmniejszenie spożycia ziaren zawierających węglowodany oraz gluten.

,,Wyniki naszych badań wskazują, że stosowanie diety bezglutenowej może prowadzić do niezamierzonych konsekwencji, jednak potrzebne jest więcej badań, zanim będzie można określić, czy ta dieta stanowi znaczne zagrożenie dla zdrowia.” – dodaje Argos.

Badania opublikowano w czasopiśmie naukowym ,,Epidemiology”.

Monika Ostrowska

UkończyłaM Wydział Dziennikarstwa i Nauk Politycznych na Uniwersytecie Warszawskim oraz studia podyplomowe w Londynie. Od czasu poślubienia diabetyka typu 1, cukrzyca i jej zagadnienia stały się moją największą pasją. Każdą wolną chwilę spędzam na pogłębianiu wiedzy o biologii cukrzycy.

Uważam, że o cukrzycy mówi się stanowczo za mało, a wiedza o niej powinna być popularyzowana, w zwłaszcza w szkołach. Szczególnie interesują mnie zaganiania z zakresu dietoterapii i dietetyki, a także nowoczesne metody leczenia cukrzycy. Śledzę wszystkie najnowsze doniesienia z zakresu badań nad komórkami macierzystymi, przeszczepami oraz terapiami lekowymi.

W Cukrzyca Polska odpowiadam za wiadomości, zwłaszcza z zakresu cukrzycy typu 1, a także za marketing i komunikację.

W czasie wolnym lubię biegać oraz czytać.

Przejdź do strony z pozostałymi autorami portalu Cukrzyca Polska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.