Typ 2 Wiadomości

Świeżo tłoczone oleje w walce z cukrzycą

fot. oleoteka.pl

Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną, która zbiera coraz większe żniwo wśród Polaków. Osób otyłych niestety w ostatnich czasach znacząco przybyło, a z kolei otyłość często prowadzi do cukrzycy typu II. Zgodnie z zasadą, że lepiej zapobiegać, niż leczyć, warto zatem sięgnąć profilaktycznie po naturalne sposoby do walki z tą podstępną chorobą.

Kilka słów o cukrzycy typu II

Cukrzyca typu II jest chorobą nabytą, która rozwija się najczęściej u ludzi dorosłych. Jest ona wynikiem trybu życia ludzi, a nie chorobą wrodzoną, jak objawiająca się zazwyczaj u dzieci cukrzyca typu I. Z czego zatem wynika?

Istnieje wiele czynników ryzyka cukrzycy, w tym wymieniona już na wstępie otyłość. Brak ruchu, a także nieodpowiednia dieta, bogata w wysoko przetworzone, pełne cukru produkty, to kolejne czynniki, które jej sprzyjają.

Jednocześnie należy pamiętać, że cukrzyca to choroba podstępna, która na samym początku nie daje żadnych objawów, a kiedy już zaczynają się pojawiać, choroba jest zazwyczaj na zaawansowanym etapie. Prowadzi ona nie tylko do utrudnienia życia, ale przede wszystkim może pociągać za sobą poważne skutki, takie jak uszkodzenie nerek, wzroku czy wywołać stopę cukrzycową. Jest to poważny stan, spowodowany złym ukrwieniem kończyny i brakiem czucia w niej, który często prowadzi do powstawania urazów, a nawet otwartych ran. W najpoważniejszych przypadkach kończy się amputacją stopy. Nieleczona cukrzyca może doprowadzić do śmierci.

Naturalna walka z cukrzycą

Istnieje szereg farmakologicznych sposobów leczenia cukrzycy. Niezależnie od nich, choroba wymaga zmiany trybu życia. Musi on być bardziej aktywny, choć nie oznacza to zaraz spędzania całego dnia na siłowni. Wystarczy nawet krótka, ale systematyczna aktywność, aby stan zdrowia się poprawił. Nie bez znaczenia jest także dobry sen oraz ograniczenie stresu.

Oprócz tego niezwykle ważna jest także zmiana diety. Powinno znaleźć się w niej jak najmniej węglowodanów, zwłaszcza prostych, które przyczyniają się do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Ograniczyć należy również spożywanie niezdrowych tłuszczów, które spowalniają metabolizm, utrudniają działanie insuliny i tym samym prowadzą do utrzymywania się wysokiego poziomu glukozy we krwi.

Zdrowe tłuszcze

Choć powszechnie uważa się, iż tłuszcze są niezdrowe, warto odróżnić od pozostałych te, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Tłuszcze są bowiem niezbędne do życia człowieka, choćby dlatego, iż regulują całą gospodarkę organizmu w połączeniu z witaminami, białkiem i innymi niezbędnymi składnikami odżywczymi. Należy jednak spożywać je z umiarem i wybierać te, które tłoczone są na zimno, w sposób tradycyjny i naturalny, jak w olejarni Oleoteka.

Dzięki naturalnemu procesowi ich tłoczenia tak wytwarzane oleje znane są jako “zdrowe tłuszcze”. Zachowują one wszystkie swoje właściwości zdrowotne i są prawdziwym bogactwem minerałów i witamin. Dostarczają do organizmu kwasów omega-3 i omega-6, które odpowiadają między innymi za występowanie dobrego cholesterolu, budującego ściany żył i ściany komórkowe. Dzięki temu wspomagają one odżywianie i dotlenianie każdej komórki, zapobiegając między innymi rozwojowi cukrzycy.

Świeżo tłoczone oleje są najlepszym wyborem również dlatego, że regulują metabolizm i pracę hormonów. Zatem – w przeciwieństwie do szkodliwych tłuszczów – wspomagają działanie insuliny i prowadzą do szybszego wyrównania poziomu glukozy we krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.