Czy diabetycy muszą unikać słodyczy? Czy ich dieta, ze względu na chorobę, musi być uboższa i pełna wyrzeczeń? Dzięki bogatej ofercie, jaka pojawiła się na rynku, odpowiedź wcale nie musi być twierdząca. Diabetycy mogą wybierać spośród bardzo szerokiej palety produktów, które są dla nich zdrowe i bezpieczne. Bazują one na naturalnych słodzikach i niskim indeksie glikemicznym. Oto osiem najciekawszych propozycji, które ucieszą każdego smakosza.
#1 Czekolada
To zapewne pierwsze pytanie, jak się nasuwa prawda? Czy diabetycy mogą jeść czekoladę? Tak, ale wyłączeni tą opracowaną specjalnie dla nich. Tradycyjna, mleczna czekolada, to produkt, w którym na pierwszym miejscu w składzie figuruje cukier. Czekolada diabetyczna, również słodka, zawiera naturalne słodziki, na przykład stewię lub maltitol, które nie powodują skoku cukru we krwi. Jeżeli macie ochotę na taką czekoladę, zajrzyjcie na Allegro: https://allegro.pl/kategoria/produkty-spozywcze-dla-diabetykow-261155. Do wyboru czekolada gorzka, mleczna, albo biała.
#2 Ciastka
Do kawy, jako przekąska na imprezie, a może smaczny deser? Diabetycy także kochają ciastka i całe szczęście, nie muszą się w tym względzie ograniczać. Tradycyjne, kruche ciastka nie zawierają cukru, a smakują dokładnie tak samo, jak te, które znajdziemy na sklepowych półkach.
#3 Wino bezalkoholowe
Diabetycy zazwyczaj unikają alkoholu, co nie oznacza, że nie mogą napić się wina bez procentów. Jego smak będzie równie wyborny i intensywny, co w przypadku tradycyjnych alkoholi. Diabetycy mogą wybierać spośród win musujących, wytrawnych, półwytrawnych, a nawet półsłodkich. Wina bezalkoholowe powstają w procesie destylacji, gdzie alkohol zostaje oddzielony od esencji.
Alkohole 0% dla diabetyków to nie tylko wina, ale również gin lub rum.
#4 Konfitury
Dżemy bez cukru to ważny produkt w kuchni diabetyka. Idealne na kanapki, do naleśników i wypieków, sprawdzają się przez cały rok. Konfitura z jagód, truskawek lub innych owoców, dosłodzona jest słodzikami, dzięki czemu ma niski indeks glikemiczny i jest bezpieczna dla diabetyków.
#5 Słodkie napoje
Napoje gazowane to… praktycznie sam cukier! Powstała jednak alternatywa dla diabetyków: słodkie napoje o smaku coli i soki, bez dodatku cukru. Sprawdzą się zwłaszcza latem, gdy sięgamy po nie w trakcie spotkań z przyjaciółmi na świeżym powietrzu.
#6 Słodziki
Słodziki to bezpieczny dla diabetyków zamiennik cukru i miodu, który można wykorzystywać do wypieków, dressingów, czy na przykład słodzenia kawy. Wybór słodzików jest naprawdę spory: ksylitol, stewia czy erytrol to tylko niektóre z nich. Dostępne są w sypkiej postaci (jak cukier) lub w tabletkach.
#7 Gumy do żucia
Czy można żyć bez gum do żucia? Tak, ale po co, skoro diabetycy mogą sięgać po takie, w których nie ma cukru? Gumy z ksylitolem odświeżają oddech i wspomagają higienę jamy ustnej. Warto mieć je w zasięgu ręki.
#8 Olej kokosowy
Nie powinno się spożywać oleju koksowego w nadmiarze, jednak w połączeniu z białkiem i węglowodanami, spowalnia on tempo wchłaniania glukozy. Tym samym, nie powoduje skoków cukru we krwi. Olej koksowy nada się do smażenia i pieczenia, bo dobrze znosi wysokie temperatury.
Jak widać, osoby z cukrzycą mogą na co dzień raczyć się słodyczami, napić się lampki wina i upiec zdrowe ciasto z dodatkiem czekolady. Sięgając po dodatki bez cukru, warto sprawdzić, czy na pewno zostały opracowane z myślą o diabetykach. Trzeba również pamiętać, że niektóre produkty, nie zawierające cukru, mogą powodować jego skok. Zaliczamy do nich na przykład niepozorną śmietankę do kawy, białe pieczywo, makaron i suszone owoce.
Uważajmy również na produkty przetworzone, na przykład musli i granole, czy smakowe jogurty.