Wiadomości

4 pomysły na zdrowe desery dla diabetyków

Źródło: pixabay.com

Ochota na “coś słodkiego” dopada każdego w najmniej oczekiwanych momentach. O ile zdrowi ludzie w takich chwilach mogą po prostu udać się do sklepu po ulubioną czekoladę, cukierki, batona lub przygotować sobie w domu pyszny deser, o tyle osoby chore na cukrzycę muszą wybierać produkty w sposób przemyślany i odpowiedzialny. Cukry proste są bowiem dla nich wyjątkowo niebezpieczne i powinny całkowicie zniknąć z jadłospisu. Jak zatem przygotować desery dla diabetyków, które będą bezpieczne i jednocześnie smaczne? Oto podpowiedzi!

 

Budyń dla cukrzyka

 

Desery dla diabetyków w proszku cieszą się ogromną popularnością z wielu względów. Jednym z najważniejszych jest szybkość przygotowywania tego typu smakołyków. Drugim, bezdyskusyjnie, jest ich wyjątkowy smak. Budyń dla cukrzyka nie różni się niczym od tradycyjnego produktu oprócz… zawartości węglowodanów i cukrów. Specjalnie skomponowana formuła budyniu dla cukrzyka sprawia, że chory może w pełni cieszyć się jego wspaniałym smakiem i kremową konsystencją. W sprzedaży znaleźć można ogromny wybór deserów bez cukru dla diabetyków. Najchętniej wybierane są budynie dla cukrzyków o smaku:

  • czekoladowym;
  • malinowym;
  • waniliowym.

Budyń bez cukru na półtłustym mleku to zdecydowanie dobry wybór w momencie, gdy pojawia się ochota na słodkie “małe co nieco”.

Kisiel dla cukrzyka

Kisiel bez cukru to jeden z najbardziej polecanych deserów dla diabetyków. Dlaczego? Otóż oprócz niepodważalnych walorów smakowych jest on jednym z bezpieczniejszych dla zdrowia produktów. Kisiele dla cukrzyków, przygotowane przez wyspecjalizowanych producentów mają zdecydowanie mniejszą ilość węglowodanów oraz cukrów. Warto wybierać te desery bez cukru w proszku, które są rekomendowane przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków. Oferta sklepów jest bogata jeśli chodzi o rodzaje kisieli. W ich asortymencie bez problemu znaleźć można ulubione smaki, takie jak:

  • gruszkowy;
  • malinowo-żurawinowy;
  • owoce leśne.

Kisiel przeznaczony dla diabetyków zawierający, np. cukier trzcinowy nierafinowany i substancję słodzącą z liści stewii to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Muesli lub kasza jaglana z dżemem 

 

Ta wyjątkowo zdrowa przekąska posmakuje każdemu! Muesli i kasza jaglana z dżemem jest bowiem naprawdę przepyszna, a dodatkowo sprawia, że czujemy się syci przez długi czas. Naturalnie, dobór odpowiednich produktów, przeznaczonych dla diabetyków jest tu bardzo ważny. Zarówno muesli, jak i dżemy muszą być pozbawione szkodliwych dla cukrzyków składników, a przede wszystkim cukrów prostych. Na szczęście na rynku znaleźć można zarówno muesli, jak i dżemy dla cukrzyków, które stanowią zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych produktów tego typu. Producenci dostarczają niezwykle szeroki tego typu deserów dla diabetyków. Ogromną popularnością cieszą się takie unikalne połączenia smakowe, jak:

  • imbir + pomarańcza;
  • żurawina + jagoda;
  • śliwka + mirabelka;
  • malina + wiśnia + truskawka + jeżyna. 

Przygotowanie takiego deseru dla diabetyka jest naprawdę proste, a smak zachwyci każdego!

 

Galaretka dla diabetyków

 

Dla osób zdrowych galaretka to nie tylko pomysł na genialny i pyszny deser, ale także doskonały dodatek do różnych ciast. Z kolei dla diabetyków galaretka stanowi bezpieczną alternatywę dla słodyczy. Ten deser bez cukru jest nie tylko smaczny, ale i zawiera w sobie wiele wartościowych składników, takich jak na przykład żelatyna, wpływających pozytywnie na stawy, kości czy włosy. Spośród galaretek dla cukrzyków sporym wzięciem cieszą się te o smaku:

  • truskawkowym;
  • cytrynowym;
  • pomarańczowym.

 

Galaretki dla diabetyków stworzone przez specjalistyczne firmy są o wiele zdrowszą alternatywą i doskonałym pomysłem na pyszny deser. Zastosowanie na przykład glikozydów stewiolowych (pochodzących ze stewii) pozwala obniżyć udział węglowodanów i cukrów, dlatego stanowią one nie tylko smaczny, ale i zdrowy pomysł na deser dla diabetyka.