Ochota na “coś słodkiego” dopada każdego w najmniej oczekiwanych momentach. O ile zdrowi ludzie w takich chwilach mogą po prostu udać się do sklepu po ulubioną czekoladę, cukierki, batona lub przygotować sobie w domu pyszny deser, o tyle osoby chore na cukrzycę muszą wybierać produkty w sposób przemyślany i odpowiedzialny. Cukry proste są bowiem dla nich wyjątkowo niebezpieczne i powinny całkowicie zniknąć z jadłospisu. Jak zatem przygotować desery dla diabetyków, które będą bezpieczne i jednocześnie smaczne? Oto podpowiedzi!
Budyń dla cukrzyka
Desery dla diabetyków w proszku cieszą się ogromną popularnością z wielu względów. Jednym z najważniejszych jest szybkość przygotowywania tego typu smakołyków. Drugim, bezdyskusyjnie, jest ich wyjątkowy smak. Budyń dla cukrzyka nie różni się niczym od tradycyjnego produktu oprócz… zawartości węglowodanów i cukrów. Specjalnie skomponowana formuła budyniu dla cukrzyka sprawia, że chory może w pełni cieszyć się jego wspaniałym smakiem i kremową konsystencją. W sprzedaży znaleźć można ogromny wybór deserów bez cukru dla diabetyków. Najchętniej wybierane są budynie dla cukrzyków o smaku:
- czekoladowym;
- malinowym;
- waniliowym.
Budyń bez cukru na półtłustym mleku to zdecydowanie dobry wybór w momencie, gdy pojawia się ochota na słodkie “małe co nieco”.
Kisiel dla cukrzyka
Kisiel bez cukru to jeden z najbardziej polecanych deserów dla diabetyków. Dlaczego? Otóż oprócz niepodważalnych walorów smakowych jest on jednym z bezpieczniejszych dla zdrowia produktów. Kisiele dla cukrzyków, przygotowane przez wyspecjalizowanych producentów mają zdecydowanie mniejszą ilość węglowodanów oraz cukrów. Warto wybierać te desery bez cukru w proszku, które są rekomendowane przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków. Oferta sklepów jest bogata jeśli chodzi o rodzaje kisieli. W ich asortymencie bez problemu znaleźć można ulubione smaki, takie jak:
- gruszkowy;
- malinowo-żurawinowy;
- owoce leśne.
Kisiel przeznaczony dla diabetyków zawierający, np. cukier trzcinowy nierafinowany i substancję słodzącą z liści stewii to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Muesli lub kasza jaglana z dżemem
Ta wyjątkowo zdrowa przekąska posmakuje każdemu! Muesli i kasza jaglana z dżemem jest bowiem naprawdę przepyszna, a dodatkowo sprawia, że czujemy się syci przez długi czas. Naturalnie, dobór odpowiednich produktów, przeznaczonych dla diabetyków jest tu bardzo ważny. Zarówno muesli, jak i dżemy muszą być pozbawione szkodliwych dla cukrzyków składników, a przede wszystkim cukrów prostych. Na szczęście na rynku znaleźć można zarówno muesli, jak i dżemy dla cukrzyków, które stanowią zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych produktów tego typu. Producenci dostarczają niezwykle szeroki tego typu deserów dla diabetyków. Ogromną popularnością cieszą się takie unikalne połączenia smakowe, jak:
- imbir + pomarańcza;
- żurawina + jagoda;
- śliwka + mirabelka;
- malina + wiśnia + truskawka + jeżyna.
Przygotowanie takiego deseru dla diabetyka jest naprawdę proste, a smak zachwyci każdego!
Galaretka dla diabetyków
Dla osób zdrowych galaretka to nie tylko pomysł na genialny i pyszny deser, ale także doskonały dodatek do różnych ciast. Z kolei dla diabetyków galaretka stanowi bezpieczną alternatywę dla słodyczy. Ten deser bez cukru jest nie tylko smaczny, ale i zawiera w sobie wiele wartościowych składników, takich jak na przykład żelatyna, wpływających pozytywnie na stawy, kości czy włosy. Spośród galaretek dla cukrzyków sporym wzięciem cieszą się te o smaku:
- truskawkowym;
- cytrynowym;
- pomarańczowym.
Galaretki dla diabetyków stworzone przez specjalistyczne firmy są o wiele zdrowszą alternatywą i doskonałym pomysłem na pyszny deser. Zastosowanie na przykład glikozydów stewiolowych (pochodzących ze stewii) pozwala obniżyć udział węglowodanów i cukrów, dlatego stanowią one nie tylko smaczny, ale i zdrowy pomysł na deser dla diabetyka.