Naukowcy z Uniwersytetu Missouri w Stanach Zjednoczonych udowodnili, że śniadanie bogate w białko (co najmniej 35 gramów) zapobiega tyciu i stabilizuje poziom glukozy we krwi u nastolatków. Badanie zostało przeprowadzone pod kierunkiem dr Heather Leidy, Ph.D., wykładowczyni na wydziale Fizjologii Ćwiczeń Fizycznych i Żywienia uniwersytetu Missouri.
Warto tez zwrócić uwagę, że osoby spożywające ‘normalne’ śniadania – płatki śniadaniowe z mlekiem – przytyły.
Takie wnioski mogą mieć duże znaczenie w kontroli cukrzycy typu 1 jak i cukrzycy typu 2.
Wysokobiałkowe śniadanie vs płatki z mlekiem
Heather Leidy, główna autorka badania, wyszła od statystyk. Około 60 % młodych ludzi średnio 4 razy w tygodniu nie je śniadania (w Polsce jest ich ok. 40%). Badaczka uważa, że “nastolatki powinni rozwijać zdrowe nawyki żywieniowe jak najwcześniej, żeby móc je kontynuować przez resztę życia”.
- Przeczytaj na ten temat: Wysokobiałkowe śniadania hamuje apetyt w ciągu dnia
Dr Leidy już wcześniej przeprowadziła badania wykazujące, że wysokobiałkowe śniadania hamują apatyt w ciągu dnia i redukują apetyt na słodkie i słone przekąski. Tamto badanie jednak przeprowadzono na mniejszej grupie dziewcząt i skupiało się na skłonności do przekąsek i roli dopaminy.
Badanie przeprowadzono w grupie 28 zdrowych młodych pacjentów, którzy nie jadali śniadań 5-7 razy w tygodniu. Każdy z nich miał nadwagę.
Uczestników podzielono na trzy grupy. Pierwsza przez 12 tygodni jadła codziennie wysokobiałkowe śniadanie (dostarczające 35 gram białka pochodzącego z jaj, produktów mlecznych oraz chudego mięsa np. drobiu), druga grupa w porannym posiłku przyjmowała 13 gramów białka, jedząc płatki śniadaniowe na mleku ( standardowe śniadanie większości z nas), a trzeciej pozwolono pomijać śniadania, tak jak robili to do tej pory. Wartość kaloryczna każdego śniadania wynosiła 350 kcal.
Przed rozpoczęciem testu i po jego zakończeniu naukowcy zmierzyli poziom glukozy i tkanki tłuszczowej u każdego uczestnika. Skoki poziomu glukozy u nastolatków są wskaźnikiem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz utrudniają kontrole masy ciała.
Stabilny poziom glukozy i mniejsza masa ciała
Wyniki badania były zaskakujące. W grupie nastolatków, którzy spożywali śniadanie wysokobiałkowe, jedli dziennie aż o 400 kalorii mniej dziennie i stracili sporo tkanki tłuszczowej. Natomiast osoby, które w śniadaniu przyjmowali standardową ilość białka, przytyli. Warto zwrócić uwagę, że standardowe śniadanie spożywane przez uczestników to płatki śniadaniowe na mleku – czyli, coś co większość z nas uważa za zdrowe śniadanie. W omawianym badaniu wiązało się ono ze wzrostem masy ciała.
Leidy powiedziała: “Pacjenci, którzy rano spożywają wysokobiałkowy posiłek, mimowolnie jedzą mniej w ciągu dnia. Osoby te miały też bardziej stabilne poziomy glukozy niż inne grupy.”
Specjalistka dodała też, że śniadanie bogate w białko najlepiej przyrządzić z mleka, greckiego jogurtu, chudego mięsa i jajek.