Insulina Technologia Wiadomości

Tatuaż DermalAbyss – bezinwazyjny glukometr w postaci tuszu?

dermalabbys pomiar glikemii tatutaz
Tatuaż zmienia kolor pod wpływem glikemii, poziomy pH czy poziomy sodu (tutaj skóra świńska)

Cukrzyca – niezależnie jakiego typu – wymaga od chorego regularnych kontroli glikemii. Jest to nie tylko niewygodne i czasochłonne, ale też bolesne i uciążliwe. A co, jeśli można byłoby kontrolować poziom cukru we krwi przy pomocy… tatuażu?

Takie próby podejmowane są nie od dziś, oto poprzednie badania nad tatuażem – naklejką do pomiaru glikemii.

Tym razem jednak mowa o prawdziwym tatuażu.

Tatuaż DermalAbyss zamiast glukometru?

Grupa badaczy z Harvardu oraz Massachusetts Institute of Technology (w skrócie : MIT) wpadła na pomysł dość ciekawej alternatywy dla glukometrów – tatuażu, który wykonany przy użyciu specjalnego tuszu ma zmieniać kolor pod wpływem zmian glikemii oraz innych wskaźników. A w zasad\ie 4 rożnych tuszy, które reagują na zmienne wskaźniki organizmu.

Tusze nazwane DermalAbyss ink – będące na razie w fazie koncepcyjnej i niedostępne w sprzedaży – reagowałyby na zmiany pH, sodu i glukozy w krwiobiegu. Hiperglikemia objawiałaby się brązowym zabarwieniem tatuażu, hipoglikemia zaś niebieskim, a odcienie pomiędzy wykazywałaby pośrednie poziomy glikemii.  zbyt duża ilość sodu – zielenią (odwodnienie) – zaś zmiany pH manifestowałyby się na od fiolety do różu.

Tatuaz DermalAbbys pomiar glikemii
DermalAbyss to 4 rodzaje tuszy, które zmieniają kolor

 

Badacze twierdzą, iż DermalAbyss ink reprezentuje nowoczesne podejście do biointerfejsów, gdzie powierzchnia skóry traktowana jest jako czynna powierzchnia ekranu. Takie pomiary pomogły by szybko i efektywnie kontrolować stan zdrowia.

Badacze mają również nadzieję, że w podobny sposób będzie można wykorzystać hennę, sztuczną opaleniznę a nawet makijaż.

Należy podkreślić, że tusz nie styka się bezpośrednio z krwioobiegiem, monitoruje zaś płyny pozakomórkowe – substancje otaczające komórki organizmu, które zawierają m.in. wodę, jony, chlorki, glukozę, hormony, kwasy tłuszczowe i aminokwasy.

Wciąż niewiele wiemy

Na ten moment tusz testowany był wyłącznie na skórze świńskiej, która przypomina w dużym stopniu ludzką tkankę. Pierwsze próby dają obiecujące rezultaty, nie mniej jednak potrzebne są badania kliniczne w celu oceny przydatności tego rozwiązania u ludzi.

Należy odpowiedzieć również na kilka pytań – czy tusz może wywołać reakcje alergiczne? Po jakim czasie będzie trzeba odnowić tatuaż, by spełniał on swoją funkcję? Czy malunek na ciele będzie wystarczająco dokładnie odzwierciedlał poziom glikemii, by można było zastąpić nim glukometr?

W chwili obecnej tatuaż pozostaje nowoczesnym i nieco ekstrawaganckim rozwiązaniem problemu związanego z koniecznością regularnej kontroli glikemii. Czas pokaże, czy metoda ta ma szanse zostać wcielona w życie.

Należy też pamiętać, iż metoda jest inwazyjna, wymaga bowiem podskórnej iniekcji tuszu. Najprawdopodobniej podobnie jak w przypadku zwykłych tatuaży będą istniały przeciwwskazania do wykonania zabiegu.

Badacze przekonują, że tatuaż wykonany przy użyciu tuszu DermalAbyss ink, zawierającego biosensory, pomoże nam monitorować poziom cukru we krwi. Czy malunki na ciele okażą się kiedyś miarodajnym sposobem obserwacji glikemii? Tak czy inaczej, dopóki pomysł nie zostanie wcielony w życie, pozostaje nam stosować dotychczasowo prowadzone sposoby kontroli glikemii.

Sonia Walla

Jestem dietetykiem z wykształcenia i pasji. Wiedzę zdobytą na studiach stale poszerzam poprzez uczestnictwo w kursach związanych z szeroko pojętą tematyką żywienia człowieka - zarówno z kręgu dietoterapii jak i dietetyki i suplementacji. Są one dla mnie bodźcem do dalszej nauki o wpływie diety na zdrowie i ukierunkowały mnie na dietetykę kliniczną, w zakresie której chciałabym specjalizować się w przyszłości.

W praktyce dietetycznej spotykam pacjentów z różnymi schorzeniami - bardzo często również tych z zaburzeniami glikemii, insulinoopornością i cukrzycą. Z ciekawością zgłębiam również temat problemów hormonalnych, szczególnie dotyczących pracy tarczycy. Zalecenia dietetyczne komponuję w oparciu o najnowsze doniesienia z dziedziny żywienia, stosując indywidualne podejście do każdego pacjenta.

Oprócz pracy w gabinecie, jestem autorem artykułów z zakresu dietetyki i suplementacji oraz twórcą publikacji popularnonaukowej pt. „Dieta bezglutenowa - czy ma sens u osób tolerujących gluten?” zrealizowanej przy współpracy z Jagiellońskim Centrum Innowacji. Mam również przyjemność być jednym z autorów portalu www.cukrzycapolska.pl , gdzie publikuję najnowsze doniesienia z dziedziny diabetologii i żywienia w cukrzycy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.