Ekologiczne mięso tradycyjne to smaczny i bardzo zdrowy produkt. Posiada ono certyfikaty, które potwierdzają jego wysoką jakość, a także ekologiczne pochodzenia. Jakie są zalety spożywania mięs BIO?
Czym jest mięso ekologiczne?
Mięso ekologiczne, określane również jako BIO, to produkt, który produkuje się konkretnym sposobem – z zachowaniem niezwykle rygorystycznych i konkretnych norm. Do tych norm zalicza się rezygnację ze szkodliwych i chemicznych substancji, takich jak polepszacze smaku, konserwanty czy sztuczne barwniki. Dozwolone są wyłącznie naturalne przyprawy. Dzięki temu mięso ekologiczne jest niezwykle zdrowe, a przy tym jednocześnie jego produkcja jest przyjazna środowisku naturalnemu. Co ważne, ekologiczne mięso tradycyjne może być każdego rodzaju – drobiowe, wieprzowe czy też wołowe.
Produkcja mięsa ekologicznego
Ekologiczne mięso pochodzi z gospodarstw przyjaznych środowisko. Przestrzega się w nich konkretnych reguł dotyczących warunków bytowania zwierząt czy też sposobu ich karmienia. Zwierzęta karmi się naturalnymi i zdrowymi paszami, a ponadto zapewnia się im wolny wybieg. Ponadto mięso jest poddawane wyłącznie tradycyjnym metodom przetwórczym. W ekologicznej produkcji chodzi wyłącznie o to, aby uzyskać zdrowy i smaczny produkt, za pomocą metod przyjaznych środowisku.
Mięso bez antybiotyków
Warto zauważyć, że mięso BIO to mięso bez antybiotyków. Zwierzętom nie podaje się tego typu preparatów. Ponadto ekologiczne artykuły produkuje się zwykle z ras, które są wyjątkowo odporne na różnego rodzaju choroby.
Mięso bez hormonów
Mięso ekologiczne to także mięso bez hormonów. Do pasz nie dodaje się żadnych składników, które wpływają na wzrost zwierząt, Ponadto nie stosuje się również żywności GMO, czyli genetycznie modyfikowanej.
Mięso BIO – wysoka jakość i świeżość
Mięso EKO spełnia najwyższe standardy produkcyjne, co zaświadczają posiadane certyfikaty. Dzięki nim towar może być sprzedawany na terenie krajów Unii Europejskiej jako zdrowa żywność. Gdzie można kupić takie mięso i jak je rozpoznać na półce? To proste. Ekologiczne produkty, w tym także i mięso, są oznaczone specjalnym eko listkiem, czyli unijnym logo produktów ekologicznych. Ponadto tego rodzaju artykuły żywnościowe powinno się kupować w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością. Obecnie w największych marketach również łatwo znaleźć takie produkty, ale jest ich znacznie mniej. Najlepszym rozwiązaniem są miejsca specjalizujące się w sprzedaży takich produktów – zarówno stacjonarne, jak i internetowe. Można w nich znaleźć każdy rodzaj ekologicznego mięsa – drób, wołowinę, wieprzowinę, dziczyznę czy królika. Należy jednak przy tym pamiętać, że ze względu na specyficzny sposób produkcji, mięsa ekologiczne i wędliny BIO posiadają dość krótki termin przydatności do spożycia. Po zakupie takich produktów najlepiej szybko je spożyć, aby się nie zepsuły w lodówce. Co ważne, tego typu artykułu spożywcze można również zamawiać z dostawą do domu – aby były one świeże zamówienia są realizowane w konkretnych terminach i z zachowaniem odpowiednich warunków.